מוסר ו12 הצעדים

הנביאים השוו לא פעם בין חטאים לבין התמכרות לאלכוהול, כפי שניתן לראות בישעיהו כ"ט:ט'. אנשים נכנעים לפיתוי של סיפוק מיידי, ומתעלמים מהשלכות ארוכות הטווח – בדומה לאלכוהוליסטים המוצאים צידוקים להתמכרותם.

המוסר, שמקורו במשה רבנו ומורחב בתלמוד, הפך לשיטה סדורה על ידי רבי ישראל מסלנט. ספרים עכשוויים כמו "מכתב מאליהו" ו"עלי שור" מטפלים באתגרים של הדור שלנו בהתפתחות אישית.

שיפור רוחני הוא לרוב מסע פרטי, ולכן איננו תמיד מודעים לקשיים של אחרים. בארבעים שנותיי בעבודה עם מכורים, ראיתי כיצד אנשים מצליחים להשתנות ולשנות את דרכיהם.

תכניות שנים-עשר הצעדים הוכיחו את עצמן כיעילות להתמודדות עם התמכרויות – מאלכוהול, סמים והימורים ועד התמכרויות אחרות. יש הטוענים כי תכניות אלו אינן מתאימות ליהודים שומרי תורה ומצוות, אך למעשה עקרונותיהן משתלבים עם ערכי התורה

חששות לגבי פגישות מעורבות ומיקומן בכנסיות הן בעיות טכניות ולא מהותיות. למעשה, בתי כנסת רבים יכולים להוות חלופה מתאימה ולפתוח את שעריהם לפגישות אלו וניתן לקיים מפגשים נפרדים לנשים ולגברים.

 

למרות ששיטת שנים-עשר הצעדים צמחה מתוך רקע נוצרי, עקרונותיה תואמים את חכמת התורה. רעיונות המופיעים בתלמוד ובספרות המוסר ניכרים גם כאן, מה שמעיד על אופיים האוניברסלי.

יש המבלבלים בין הצעד החמישי לבין הווידוי בכנסייה הקתולית, אך רבי אלימלך מליז'נסק עודד את רעיון הווידוי בפני חבר מהימן, על מנת לשבור את אחיזתו של היצר הרע.

צעד #1: הודינו שאיבדנו שליטה על חיינו כתוצאה מהתמכרותנו.
צעד #2: האמנו שכוח גדול מאיתנו יכול להשיב לנו את שפיותנו.

עקרונות אלו משתקפים בתלמוד (קידושין ל' ב') המלמד כי ללא עזרתו של הקב"ה, אין האדם יכול לגבור על יצרו הרע. אפילו צדיקים גדולים כמעט נפלו לפיתויים אך ניצלו בזכות התערבות אלוקית (קידושין פא' א'). התלמוד אף מתאר חטא כמצב של שיגעון זמני (סוטה ג' א'), מה שמדגיש את הצורך בעזרת ה'.

צעד #3: החלטנו למסור את חיינו לרצון ה'.

הביטוי "אלוהים כפי שאנו מבינים אותו" נועד למנוע שיוך דתי מסוים. עבור יהודים, הדבר פירושו למסור את חיינו בידי ה'. התורה מלמדת: "בטל רצונך מפני רצונו" (אבות ב:ד) ו"השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך" (תהילים נה:כג).

צעד #4: ערכנו חשבון נפש אמיץ ומעמיק.

המוסר מדגיש את חשיבות החקירה העצמית (חשבון הנפש). שלמה המלך מזהיר: "כל דרכי איש ישר בעיניו" (משלי כא:ב), מה שממחיש את קלות ההצדקה העצמית. רבי ירוחם ליבוביץ הדגיש כי מי שאינו מודע לחסרונותיו אינו יכול לתקנם, אך מי שאינו מודע למעלותיו מצוי במצב גרוע אף יותר.

צעד #5: הודינו בטעויותינו בפני ה', עצמנו ואדם נוסף.

במקום וידוי נוצרי, צעד זה משקף את עצתו של רבי אלימלך מליז'נסק להיעזר בחבר אמין לשם בירור עצמי אמיתי.

שאר הצעדים אף הם מתכתבים עם עקרונות התורה, מה שמראה כי תכנית שנים-עשר הצעדים היא למעשה מסלול מוסרי עמוק. ספרי "שיפור עצמי? אני יהודי " נכתב בהשראת אלכוהוליסט מחלים שחיפש תוכנית המבוססת על מוסר יהודי. תכנית שנים-עשר הצעדים היא מסגרת יקרת ערך לצמיחה אישית ורוחנית.

 

**גרסה זו היא עיבוד שלנו לטקסט המקורי מאת הרב ד"ר אברהם ג'. טוורסקי.